maandag 3 maart 2008

Schapendoezen worden heel oud

Schapendoezen worden gemiddeld zestien jaar oud, mits je er natuurlijk op de juiste wijze mee omspringt.
De langst levende Schapendoezen halen hun 18e verjaardag nog, maar 19 is er tot nog toe geen geworden, voor zover bekend dan natuurlijk.
Een leeftijd die tegenwoordig vaker bereikt wordt, maar die ook door Boeloe (een van de beginhonden) gehaald werd.
Als stamvader is hij natuurlijk geen echte Schapendoes in kynologische zin, omdat alleen honden waaarvan beide ouders in het stamboek staan zich zo mogen noemen, mits ze er zelf ook in staan uiteraard.
Dat ze tot op die leeftijd gewoon als hond kunnen blijven functioneren, blijkt uit een berichtje in het blaadje van de rasvereniging van december 1997, waarin vermeld staat dat Hamlet Kreilererf, geboren 6-11-80, elke dag nog springlevend door het bos holt.
En in het nummer van april 1998 wordt hetzelfde gezegd van Bettine Stoutjes, geb. 17-5-1980. In hetzelfde nummer staat ook nog dat Bontje Amorus (geboren 1968) stierf op de leeftijd van 17 jaar en 9 maanden. Aangezien je maar tot het 8e levensjaar kunt fokken met een teef, terwijl ze dus tweemaal zou oud kan worden, zit je met een probleem als je fokteef van het type is dat geen andere teef om zich heen duldt.
Hetgeen met Teun het geval is.
Veel fokkers dumpen hun teven na hun productieve periode, maar voor hen is fokken het doel en voor mij slechts een noodzakelijk kwaad en het enige wat me rest is Teun vet te mesten in de hoop dat ze dan wat korter leeft.

Geen opmerkingen: