donderdag 24 december 2020
Ben bijt boomwortel kapot
of hij rukt hem stuk. Hij is er iig zo perplex van dat hij erbij gaat liggen.
woensdag 23 december 2020
Ben in een beek
Als Ben een watergang ziet, wil hij erin waden. Althans als ie niet te diep is want aan zwemmen heeft hij een hekel. Hij springt er alleen in waar het kan en hij vergist zich daar nooit in.
zondag 20 december 2020
vrijdag 18 december 2020
Ben de pure Schapendoes
Toen ik aan Ben begon, was het me zwaar te moede want ik vreesde jarenlang te moeten wandelen met een aangelijnde hond. Inmiddels ben ik echter bijzonder blij met hem want Ben reageert op alles nog puur natuurlijk, terwijl mijn eigen Schapendoezen door training alleen op mij reageerden. Zodra Ben buiten is, oriënteert hij zich op de omgeving ipv op mij. Waarbij hij op alles volkomen instinctief reageert, maw hij doet waar hij op dat moment zin in heeft. Zijn dagelijkse wandelroutine bestaat naast hollen uit graven en pootjebaden maar de volgorde wisselt nogal willekeurig. Met Ben ben ik dus elke keer als ik met hem wandel benieuwd wat hij nu weer zal doen, terwijl ik met mijn eigen honden altijd het gevoel had dat zij bij het wandelen alleen maar aan het kijken waren wat ik van plan was.
Dankzij de auto bereiken we nu nieuwe gebieden en Ben is daar echt mee in zijn sas. Hier vindt hij weer eens een zich van het pad verwijderend mensenspoor en probeert me te overtuigen hem erop te volgen.
zondag 15 november 2020
Ben blij met vondst
Hij vindt elke dag nieuwe hutachtige holen in het bos maar meestal laat hij het bij een snelle inspectie ervan. Deze bevalt hem echter blijkbaar bijzonder goed want hij vlijt zich neer alsof zijn leven ervan afhangt
vrijdag 13 november 2020
Ben bejaard maar nog vol energie
Hier haalt hij een bal op en springt nog met gemak anderhalve meter omhoog.
zondag 18 oktober 2020
Ben zag een hondje lopen en was weg
voordat ik het filmen kon, vandaar dat alleen zijn retour erop staat
dinsdag 13 oktober 2020
Schapendoezen hoor je los uit te laten
Ik kan Ben tegenwoordig ook in het dorp los uitlaten en hij loopt er nu zelfs als een normale hond bij te snuffelen ipv continu waakzaam om zich heen te loeren of er iets is om op te reageren.
zondag 11 oktober 2020
Ben in bos bezig
met de aanleg van een nieuwe ligkuil onder een omgevallen boom en het uitproberen ervan.
donderdag 1 oktober 2020
Schapendoezen kun je fluiten
Ben stopt nu ook op fluitcommando, nog niet vlekkeloos (daartoe dient hij direct halt te houden) maar hij doet het dan ook uit zichzelf.
zaterdag 26 september 2020
Bens ligkuil met uitzicht op de waterplas
Ben groef aan de rand van het meer waar hij dagelijks langdurig in poedelt deze kuil, elke dag een kwartiertje op steeds een ander plekje en aanvankelijk dacht ik dat hij zomaar zinloos bezig was, zeker toen hij erbij op zijn zij ging liggen en zo verder groef. Maar nu hij definitief is gestopt met graven en blijkt duidelijk dat hij precies wist wat hij deed want de kuil past precies.
.
zondag 16 augustus 2020
Ben blij vrij aan het hollen
Normaal lopen we hier nooit in de vakantie omdat het dan barst van de peuters en Ben daar nog steeds op jaagt maar nu lopen hier alleen maar honden die hij lastig kan vallen, wat weinig kwaad kan want hij bijt nooit honden of andere dieren. Mensen wel, laatst beet hij nog een buurvrouw subiet in haar kruis, toen we op haar botste bij het omslaan van de hoek met een fikse wond tot gevolg die ik niet kon bekijken om voor de hand liggende redenen. Door die lock-down kwamen we haast nooit meer iemand tegen zodat mijn aandacht was wat verslapt.
zondag 9 augustus 2020
woensdag 15 juli 2020
Ben laaft zich
zaterdag 27 juni 2020
Graven zit Schapendoezen in het bloed
Die van mij groeven graag gedierte van muizen tot konijnen op maar Ben graaft uitsluitend voor eigen gemak. Vanwege de warmte besloot hij vandaag te proberen een hol in de oever te graven tot hij zich erbij neerlegde dat zulks onbegonnen werk was.
vrijdag 26 juni 2020
Schapendoezen blaffen bij klokgelui
Ben blaft net als als alle Schapendoezen die ik gehad heb met het luiden van kerkklokken mee. Zelfs op 3 km. afstand, zoals hier het geval is. Ik woon echter maar 500 meter van de kerk en vooral wanneer die religieuzen hun rare rites vroeg in de ochtend uitvoeren, is dat geen pretje. Vooral omdat Ben harder blaft naarmate de klokken luider klinken.
zaterdag 25 april 2020
Schapendoezen komen altijd terug
woensdag 8 april 2020
Ben blij met crisismaatregelen
Hier heerst op dit moment de stilte van het pre-industriële tijdperk. Zelfs in de verste verte valt geen motorgeluid meer waar te nemen. Daarom durf ik nu midden op de autoweg te lopen met Ben, voor wie een heel nieuwe wereld open gaat.
zondag 23 februari 2020
Schapendoes rust zacht
zaterdag 15 februari 2020
Oorsprong vachtkleuren schapendoes
Vachtkleur speelt bij de Schapendoes geen rol. Volgens de kynologische keurmeesters heeft een goede hond geen kleur. Waarmee ze bedoelen dat de algehele kwaliteit altijd voorgaat. Voor rashonden mag dat waar zijn maar vroeger was kleur voor gebruikshonden juist van doorslaggevende betekenis.
Bronnen uit de Klassieke Oudheid stellen duidelijk dat bij schaapskudden witte honden gebruikt moeten worden. In die tijd bezat de mens al net zolang schapen en honden als er sindsdien verstreken is dus ze beschrijven een allang bestaande, op ervaring berustende praktijk. Middeleeuwse bronnen stellen dat de herders witte honden gebruiken bij schaapskudden om ze te doen verschillen van wolven, al zijn die het niet eens over de vraag of dat omwille der schapen of herders was.
Volgens dezelfde bronnen gebruikten de boeren voor erfbewaking uitsluitend zwarte honden, omdat die ’s nachts dienst deden. Bruin, grijs en kleurvariëteiten ervan trof men daarom vroeger niet aan bij de boerenhonden maar, afgezien van de gezelschapshonden van stedelingen, bij jacht- en andersoortige gebruikshonden waar schutkleuren voor de taak vereist werden. Patrouille- en berichthonden van het leger bijvoorbeeld mochten niet effen bruin, wit of zwart zijn maar grijs, gevlekt of gestroomd.
De honden die hier te lande gebruikt werden bij schaapskudden, deden dat slechts als bijbaantje naast erfbewaking. Daarom hoefden ze ook niet wit te wezen. Naar gelang de andere taken die hij had, bijvoorbeeld als stropershond[1], bezat zo’n hond bepaalde kleuren. Hun geschiktheid voor het hoeden van schaapskudden was derhalve van ondergeschikt belang, alleen al omdat honden daar niet echt voor nodig waren. De kleuren van de Schapendoes zijn authentiek en verklaarbaar en onderbouwen dat het geen specifiek voor het hoeden van schaapskudden gebruikt ras was.
Of vachtkleur en eigenschappen met elkaar in verband gebracht kunnen worden wat Schapendoezen betreft, weet ik niet. Wel zie ik wezenlijk verschil in gedrag tussen mijn zwarte en grijze Schapendoezen, maar meer valt daar vooralsnog niet over op te merken.
[1] Herders waren notoire stropers en hadden een voorkeur voor honden met lange, dichte vachten van onopvallende kleur
zondag 12 januari 2020
Schapendoezen houden van hollen
vrijdag 10 januari 2020
Schapendoezen graven graag
dinsdag 7 januari 2020
Abonneren op:
Posts (Atom)