donderdag 8 oktober 2015

Blaffen bij Schapendoezen


Ooit deed iemand onderzoek naar de betekenis van blaffen bij honden. Hij koos daar echter een niet-blaffend ras voor uit en na drie maanden nauwgezet registreren van dat niet-blaffen, concludeerde hij dat die betekenis niet was vast te stellen.
Veel mensen zijn  van mening dat honden zinloos blaffen en dat hun blaffen een domesticatieverschijnsel is omdat wolven niet blaffen, er van uitgaande dat honden van wolven afstammen. Dat doen ze echter net zomin als Nederlanders van de mens afstammen. Honden zijn gewoon een bepaald soort wolven, niet gedomesticeerd maar oorspronkelijk bij het ongedierte behorend: dieren die bij en van de mens leven. Na decennialang achter blaffende Doezen aangelopen te hebben ben ik er echter van overtuigd dat hun blaf betekenis heeft en ze elkaar door klank en frequentie kunnen duidelijk maken wat er aan de hand is. Zo hoor ik aan hun blaf niet alleen of ze een hond of een kat zien, maar bijvoorbeeld ook hoe groot die hond is, of dat ze een konijn achterna zitten en zelfs dat hij ontsnapt door zijn hol in te duiken.
Ook heb ik meegemaakt dat Teun een eekhoorn in een boom top zag zitten, begon te blaffen en de andere honden die verderop liepen allemaal omhoog gingen kijken.

Geen opmerkingen: