zondag 2 maart 2008

Schapendoezen zijn er om agility mee te doen

Agility, oftewel behendigheidwedstrijden met honden waarbij het behendige deel voor rekening van de hond komt, is geknipt voor schapendoezen.
Veel beter dan schapenhoeden, oftewel scheperen, aangezien dat, anders dan bijv. bij de Bordercollie, nooit de hoofdtaak van de Schapendoes geweest is.
De hoofdtaak van de Schapendoes was het werken met de baas, en dat is waar agility vanuit het perspectief van de hond op neer komt.
Gek genoeg presteren Bordercollies beter dan Schapendoezen in de agility, dus je zou denken dat ook voor deBordercollie het werken voor de baas de hoofdzaak was, en het scheperen slechts een uitwerking.
Verantwoord Schapendoezen fokken betekent dus vooral veel aan agility doen, wat een dure grap is, zeker als je ook wedstrijden wilt doen, zeker in verhouding tot de reële tijdsbesteding in relatie tot de gespendeerde tijd.
Gemiddeld twee uur rijen en zo'n acht uur op het wedstrijdterrein zijn voor ca. 3 minuten actie, logisch dat velen ervoor kiezen om dan maar met meer dan één hond tegelijk mee te doen.
Wat het trainen er natuurlijk weer niet makkelijker en duurder op maakt.
Vandaag ben ik voor het eerst sinds november vorig jaar weer wezen trainen met Baldr.
Eerder kon niet omdat de beide broers nog aan elkaar wennen moesten.
Yoda moest mee omdat hij thuis ruzie blijft maken met zijn moeder, maar gelukkig bleef hij niet het hele ur blaffen en zei de trainster dat ik hem de volgende keer ook mee mocht nemen.
Nu moet ik eerst een geschikte basistraining voor Yoda vinden, opdat ik z.s.m. ook met hem aan de agility kan.
Zijn bouw belooft een snellere tijd dan menig Bordercollie.

Geen opmerkingen: